03 Ağu 2022

İnşaat Sektörü Neden Dijitalleşemez?

Geçtiğimiz günlerde “Agile Construction-TR-İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Platformu” bünyesinde sektörde çevik dönüşümü tetiklemek isteyen gençlerle “İnşaat sektörü ile derdiniz ne?” “Çevik dönüşüm ile neleri düzeltmek istiyorsunuz?” sorusu üzerine konuştuk. Çoğunluğu inşaat mühendisliği öğrencisi, yeni mezun veya BIM, yalın yönetim ve çevik yönetim konusunda lisans üstü çalışmalar yürüten gençlerden oluşan katılımcılar bir çırpıda sektörün kangren haline gelmiş olan sorunlarını sıralayıverdiler:

  • Sektörün yeniliklere açık olmaması
  • Ticari kaygıların her şeyin üzerinde tutulması
  • Doğaya çok fazla zarar verilmesi
  • İsrafın çok yoğun olması
  • Mühendislik tutkusunun yerini esnaflığın almış olması
  • İşçiye, insana ve topluma saygı olmaması
  • Güven olmaması
  • Stresli, gergin ve kaotik ortamın hüküm sürmesi
  • Hiyerarşik düzende sürekli baskı uygulanması
  • Organizasyonların liyakate dayalı olmaması, eş-dost-akrabanın yükselmesi
  • Çalışma saatlerinin sınırsız olması
  • Çalışma yoğunluğuna göre gelirin çok düşük olması

Aman ne önemi var böyle gelmiş böyle gider diyebilirsiniz. Tehlike sandığımızdan çok daha büyük. WEF’in 2016-2018’de hazırlatmış olduğu “Shaping the Future of Construction” (İnşaatın Geleceğini Şekillendirmek) başlıklı raporuna göre dünyada inşaat firmaları açık pozisyonların %50’den fazlasına uygun çalışan bulamıyor, üstelik bu hem mavi hem de beyaz yaka için geçerli bir durum. Hani işsizlik vardı! Evet, işsizlik var ama asıl yetkinlik açığı var. En az eğitim alan, organizasyonel gelişime en az değer veren sektörler arasında başı çeken inşaat sektörü mevcut personelin çağa uydurulması konusunda son derece geride kalıyor. Yönetim kademesindeki yetkinlikleri düşük profesyoneller ise hem dijitalleşmeyi anlayamıyor hem bilmedikleri bu alanda başarısız olmaktan korktukları için direnç gösteriyor. Bunlar yetmezmiş gibi tek seferlik bir araya gelen proje ekipleri ile organizasyonlardaki süreksizlik herhangi bir yönetim sistemi etrafında buluşup gelişmeyi engelliyor.

Eminim bir çoğumuzun mesleki geçmişinde dijital uygulamalara yapılan yatırımlar sonrasında personel sürekliliği sağlanamadığı için yatırım yapılan programların kullanılamaz hale gelmiş olması ile ilgili anılar mevcuttur. Bu nedenle dijital dönüşümü farklı bir perspektiften değerlendirmekte fayda var.

Gençler çok çalışıp az kazandıkları, hiyerarşide ezildikleri ve zevk almadıkları işlerde çalışmak, tozun toprağın içinde değer akışının takip edilemediği bir sistemin içinde kaybolmak istemiyorlar.

İnşaat sektörü yaşlanıyor.

Bu nedenle inşaat sektörünün dijitalleşebilmesi için önce sektörün insanların üretken ve mutlu çalışabilecekleri bir hale getirilmesi gerekiyor.

Dijital dönüşümden korkan veya bunu istihdamı azaltmak için fırsat olarak gören inşaat sektörünün bu noktada konuya bakış açısını değiştirmesinde fayda var.

Öncelikle dijitalleşmek bir amaç değil. Peki nedir amaç? Müşterisini ve inşa eden tüm paydaşlarını mutlu eden projeler üretmek. Dijitalleşmek bunun için önemli araçlardan biri ama en öncelikli olanı değil. En öncelikli olarak sektörde pırıl pırıl genç nesle, daha fazla şeffaflık ve iş birliği kültürüne ihtiyacımız var. Dijitalleşme beraberinde şeffaflık ve eş zamanlı iş birliği ortamı yaratacak. Eğer onay hiyerarşilerini kaldırıp çalışanların potansiyelini ortaya çıkaracak bir ortam sağlarsak, paydaşlar arasında güven ortamı yaratırsak dijital dönüşüme yaptığımız yatırımın geri dönüşünü alabiliriz. Çalışan sadakati ile dijital ortamda veri biriktirip fayda üretebiliriz.

Bizler inşaat sektöründe dijital dönüşümü konuşurken, dijital firmalar çalışan mutluluğu, çalışan potansiyelini ortaya çıkarma ve müşteriye değer üretme konularına odaklanıyorlar. Çünkü ticari başarının ancak bu şekilde ortaya çıkabileceğini fark ettiklerinde dijital gelişimin doğal olarak arttığını ve ticari başarının büyüdüğünü fark ettiler.

Öncelikle yönetim anlayışımızı değiştirirsek dijital dönüşüm arkasından gelecek, maliyetler düşecek, kalite artacak. Orta yaşlarını bulan yöneticiler, pozisyonlarının her şeyi bilip kontrol etmek yerine çalışanlarının yetkinliklerini artırmayı ve kendileri müdahale etmeden doğru kararların çıkmasını sağlayacak yönetim yaklaşımını sergilemeyi başardıklarında dijital dönüşüm, anlamlı sonuçlar verecek.

Mutlu çalışan, mutlu müşteri ve değer katan işler için…

Hepimize kolay gelsin.

Yazı www.gayri-menku.com sitesi için hazırlanmıştır.

Total Page Visits: 72 - Today Page Visits: 1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir